De inrichting van een therapieruimte

De ruimte waarin therapie wordt gegeven dient warmte uit te stralen. Als therapeut wil je immers dat je cliënten zich veilig voelen zodat ze eerder het vertrouwen vinden om hun hart te luchten. Als je met meerdere mensen een therapiesessie houdt dan kan de inrichting van de ruimte de sfeer mede bepalen.

Vormen kunnen symbolisch worden uitgelegd. Dit heeft zijn oorsprong in een ver verleden. Zo staat de cirkel voor verbondenheid en veiligheid. De cirkel als symbool is dus van invloed op deze emoties. Dit is een goede reden om voor zoveel mogelijk ronde vormen te kiezen in een therapieruimte. Denk bijvoorbeeld aan ronde tafeltjes en ronde vloerkleden. Het gebruik van vloerkleden op een houten of stenen vloer maakt de ruimte sowieso warmer. Naast vormen is het ook van belang om aandacht te besteden aan kleuren. Een rustige omgeving zal de innerlijke rust bevorderen. Gebruik daarom rustige en neutrale kleuren in het interieur. Teveel wit kan kil en steriel aandoen, terwijl schreeuwerige kleuren voor onrust zorgen.

Op het kantoor van de therapeut is het wenselijk dat de sfeer huiselijk is. De kans dat iemand zijn hart lucht terwijl je samen aan een hoge tafel met rechte stoelen zit is immers veel kleiner dan wanneer iemand in een comfortabele stoel of bank achterover kan leunen. Dat de cliënt bij de psycholoog op de bank moet liggen is wat ouderwets. Dit gebeurt dan ook niet veel meer. Toch is een liggende houding een lichaamspositie die automatisch ontspanning teweegbrengt en daarmee een open houding.

Wanneer het een spirituele therapie betreft, wordt de cliënt vaak wél aangeraden om te gaan liggen. Tevens wordt er bij deze sessies veel gebruikgemaakt van geuren en klanken om de cliënt in volledige ontspanning te laten komen. Daarbij gaat het niet om (diepgaande) gesprekken maar worden er helende rituelen toegepast die de cliënt kunnen helpen om positief en harmonieus in het leven te staan.

De inrichting van een therapieruimte
Schuiven naar boven
zakra