Bepaalde vormen van yoga zijn ook een vorm van meditatie. Als je bijvoorbeeld kijkt naar Yin Yoga dan gaat het hier meer om een kalme gemoedsstaat dan om de fysieke beweging. Yoga is ook nooit zomaar bewegen, het is altijd een training in aandachtigheid. Onderzoeken hebben uitgewezen dat veel problemen voortkomen uit te weinig contact met het lichaam, yoga kan hier verandering brengen.

Go with the flow

Doordat je met yoga in een fijne flow van het lichaam en de geest kunt komen, zouden spanningen hierdoor op kunnen lossen. Veel mensen die een stilte-meditatie nog lastig vinden, beginnen eerst met yoga om zo de ingang te vinden naar de stilte-meditatie. Yoga maakt je geest namelijk al meer geconcentreerd en kalmer waardoor je meer in je lichaam zit en minder in je hoofd.

Een levenswijze, geen sport

Yoga is eigenlijk een levenswijze. Naast het meditatieproces leer je met fysieke houdingen ook om je adem, je energie, de omgang met jezelf en je medemens te beheersen. In het Westen doen we vooral yoga met asana’s en ademhalingsoefeningen. Het draait bij yoga niet om prestatie of competitie. Het gaat hier om het respecteren en opzoeken van je geestelijke en fysieke grenzen. Ook al ben je soms wel heel sportief bezig, het is geen sport. Het wordt meestal beoefend op een mat in kleding die gemakkelijk zit. Yoga kun je in groepsverband doen, maar ook alleen. Het is geschikt voor iedereen. Zelfs senioren kunnen zich prettig voelen bij yoga en dat geldt ook voor mensen met overgewicht.

Yoga
Schuiven naar boven
zakra