De Mantra en de dynamische meditatie

Waar sommige meditaties in alle rust en stilte worden uitgevoerd, wijken de mantra en de dynamische meditatie hier enigszins vanaf. De mantra-meditatie is bijvoorbeeld wat luidruchtiger omdat het hier gaat om herhalen van gebeden of klanken. Mantra’s zoals ‘Aum’ die alsmaar herhaald worden. Dit wordt gedaan om de geest in een rustige staat te brengen en het herhalen van die klanken zorgen dat je geest zich concentreert.

Het verschil tussen lichaam en geest

Ook de trilling van de klanken kan een kalmerende werking hebben. Bepaalde onderzoeken hebben laten zien dat tijdens de mantra meditatie bepaalde hersengolven harmoniëren. Deze hersengolven kunnen voor een bepaald genot zorgen die de geest én het lichaam kunnen vervullen. Bij de dynamische meditatie gaat het vaak juist om de lichamelijke oefening. Dit zie je terug bij de 5-ritmemeditatie, de Osho meditatie en de dansen van de Jain. In Afrika zie je dat mensen door bijvoorbeeld het ritme van de trommels in trance raken. Mensen gaan vaak tijdens zo’n trance dansen, hard lachen, snel springen of brabbelen.

Ontladen en nieuwe levensenergie

Juist door het lichaam in zo’n dynamische trance te brengen kunnen mentale blokkades opgeheven worden. Het geeft een soort van ontlading waardoor je de spanning van je af kunt bewegen. Het is hierbij ook de bedoeling dat onderdrukte emoties geuit worden. Hierdoor kan weer innerlijke levensenergie vrijkomen. Vaak is het voor mensen die voor de eerste keer een dergelijke meditatie doen even slikken. ‘Moet ik dat echt gaan doen?’, vragen ze zich af. Het is wel belangrijk dat je een dergelijke meditatie altijd onder begeleiding doet.

Osho meditatie

De Osho Dynamische Meditatie is een bekende vorm bij deze manier van mediteren. Osho is geboren onder de naam Rajneesh Chandra Mohan en stond tijdens de jaren 70 bekend als Bhagwan Shree Rajneesh. Hij was een goeroe en de oprichter van de Bhagwan beweging die wereldwijde bekendheid had.

“ My meditation is simple.

It does not require any complex practices.

It is simple. It is singing. It is dancing. It is sitting silently ”

Hij was misschien wel de meest omstreden goeroe aller tijden. Hij maakte er een gewoonte van om tegen heilige huisjes aan te schoppen, wat hij deed om zijn leerlingen te bevrijden van oude denkpatronen.

De Mantra en de dynamische meditatie
Schuiven naar boven
zakra