Wat is de juiste meditatietechniek?

Er bestaat geen juiste meditatietechniek, wat de juiste meditatietechniek is, is voor iedereen verschillend. Meditatie is een manier om rust te vinden en de ene techniek kan dat bij jou wel bewerkstelligen maar bij een ander bijvoorbeeld weer niet. Daarbij spelen er nog veel meer factoren mee. Soms zit je in een bepaalde situatie waardoor een bepaalde techniek niet aanslaat. Het kan ook zijn dat je voor een bepaald aandachtspunt meditatie nodig hebt en een specifieke meditatie daar meer rust in kan geven.

Jezelf leren kennen

Meditatie is dus eigenlijk altijd individueel. Je moet jezelf leren kennen en tot eigen inzichten komen. Natuurlijk kun je hier hulp bij zoeken, samen met een deskundige ga je dan op zoek naar de manier van mediteren die bij jou het beste werkt. Er zijn veel grondleggers voor mediteren, voor de meeste mensen is Boeddha misschien wel de bekendste. Maar ook U Ba Khin, de Vipassana leraar van Goenka of Ajahn Chah van de Thaise Woudmonniken-traditie hebben hun sporen op meditatie gebied verdiend.

Verschillende vormen van mediteren

Het is altijd verstandig om meerdere vormen van mediteren te beheersen. Hierdoor is het risico kleiner dat je aan een meditatievorm te veel gaat hechten. Je leert hierdoor ook beter de verschillen en welke effecten deze vormen van mediteren op jou hebben. Hierdoor kun je uiteindelijk je eigen master worden. Er zijn vele soorten van mediteren en we zullen een aantal voorbeelden geven. Het is aan jou om te kijken bij welke vorm je jezelf prettig voelt.

Mediteren in gezinsverband

Ondanks dat mediteren een individuele handeling is, kun je er wel een familiegebeurtenis in gezinsverband van maken. Het is zelfs verstandig om vroeg te beginnen met je kind te leren mediteren. Je leert hiermee aan de kinderen een moment van rust te creëren en tot bezinning te komen. Kinderen vinden rituelen prettig, grenzen aangeven geeft ze vertrouwen. Nu lees je misschien iedere avond een verhaaltje voor en dat is ook een ritueel. Je kunt dit ook vervangen door vijf minuutjes mediteren of eventueel beide. Richt hiervoor samen met je kind een plekje in, alleen dat al zullen ze geweldig vinden. Zorg wel dat het een plekje is waar je niet gestoord kunt worden en dat geldt ook als je zelf gaat mediteren.

Mediteren met je partner

Je kunt eventueel ook met je partner mediteren en het samen zijn bewust ervaren. Hierbij moet je goed op het ritme van de ander letten. Je leert elkaar te zoeken en te vinden om uiteindelijk één ritme te worden en één verbondenheid. Soms kan dit extra liefde en erkenning bewerkstelligen en een positieve boost aan de relatie geven. Ook voor het mediteren met partners zijn speciale meditaties geschreven.

Wat is de juiste meditatietechniek?
Schuiven naar boven
zakra