Ademhalings-, concentratie- en energiemeditatie

De psyche en de ademhaling zijn nauw met elkaar verbonden, daarom komt bij veel soorten meditaties voor dat de focus op de ademhaling ligt, ook bij Vipassana en Tantra. In het westen heeft men een vorm van therapie die men holographic breathing noemt. Lang en diep ademen moeten geblokkeerde emoties en spanningen bevrijden. Door ons op de adem te richten komen we in contact met ons lichaam, maar ook de geest en het gevoel. Het kalmeert ons en uiteindelijk komen we bij het onderbewuste.

Concentreren

Bij concentratiemeditatie moeten we zo lang mogelijk onze onverdeelde aandacht op een object houden, bijvoorbeeld de adem, afbeelding van Boeddha, de vier elementen, God of liefde. Als je jezelf concentreert op iets dat tijdloos is, ga je dat ook zo voelen. Alsof je zelf ook tijdloos wordt. De vier elementen worden vaak gebruikt om een balans te vinden.

Energie gebruiken

Energiemeditatie is een subtiele fysieke gewaarwording. Je kunt hierbij bijvoorbeeld een wind, druk of een vibratie in je lichaam voelen. Dit soort meditaties kunnen een healing zijn, maar ook preventief werken. Reiki is hier een voorbeeld van. Hierbij worden de handen gebruikt om energie te vinden.

Ademhalings-, concentratie- en energiemeditatie
Schuiven naar boven
zakra