Hoe mediation in zijn werk gaat

Als je een geschil hebt, dan kun je uiteraard naar de rechter stappen om je gelijk te krijgen. Dat kan lang duren en aanzienlijke kosten met zich meebrengen. Voordat je deze radicale stap zet, is het een mogelijkheid om het conflict op te lossen door middel van mediation. Bij mediation zoeken jij en de tegenpartij met behulp van een professionele mediator een oplossing waar jullie allebei mee kunnen leven. Een mediator is een professional die veel ervaring heeft met het leiden van moeilijke gesprekken, en die oplossingen kan aandragen die jij zelf niet ziet. Lees hier hoe het proces van mediation in zijn werk gaat, en wat de kosten ervan zijn.

Wat is het concept van mediation

Als je een conflict hebt, is het een mogelijkheid om er samen uit te komen door middel van het voeren van gesprekken. Uiteraard is het dan handig als de sfeer tussen jou en de tegenpartij nog zodanig is dat jullie samen kunnen praten. Om deze gesprekken gestructureerd en zonder vervelende woordenwisselingen te laten verlopen, kan het handig zijn om de diensten van een mediator te gebruiken. Eigenlijk is mediation een soort tussenstap tussen informeel contact en de gang naar de rechter. Er zijn verschillende bureaus die zich specialiseren in deze vorm van probleemoplossing.

Wat doet een mediator

Een mediator is een derde persoon die onafhankelijk is, en opgeleid is om de gesprekken tussen jou en de tegenpartij in goede banen te leiden. In principe worden alle gesprekken uitgevoerd met jou, de tegenpartij, en de mediator aanwezig. Als je zelf niet zo sterk in je schoenen staat mag je ook een advocaat meenemen, maar dat is niet gebruikelijk. Bij het begin van de het mediationtraject wordt er een schriftelijke overeenkomst opgesteld, met daarin de spelregels en een omschrijving van het conflict. Ook op het einde wordt er een overeenkomst opgesteld waarbij de eventuele oplossing in kaart wordt gebracht. Het doel van het mediationproces is niet om een schuldvraag te beantwoorden of een juridisch gelijk vast te stellen. Het gaat om het sluiten van een compromis waarmee beide partijen tevreden zijn. Mediation heeft een hoge succesratio: in driekwart van alle gevallen wordt een conflict tot tevredenheid van beide partijen opgelost.

Wat zijn de kosten van mediation

Een mediator is een professional die veel ervaring heeft met het leiden van moeilijke gesprekken, en die oplossingen kan aandragen die jij zelf niet ziet. Een mediationtraject kan gemiddeld 1 tot 10 uur duren, en een uurtarief van een mediator ligt tussen de €150 en €200. Soms is er ook een beperkt instaptarief. Het is mogelijk om voor mediation gesubsidieerde rechtsbijstand aan te vragen. Dit is een subsidie in het kader van de Wet op de Rechtsbijstand, waarmee je ook een vergoeding kunt krijgen voor de kosten van een advocaat. Deze subsidie kan tot in de €10.000 oplopen. Er geldt voor jou dan een inkomensafhankelijke eigen bijdrage van €200,- tot €1.000,-.

Hoe mediation in zijn werk gaat
Schuiven naar boven
zakra