Tibetaanse tradities

In Tibet is boeddhisme een bekende methodiek. Hierbij is het de bedoeling dat men gericht nadenkt over bepaalde thema’s. Er wordt geleerd hoe je kunt zorgen dat je gedachten niet verspringen van dat thema, maar dat je juist eerder diepgang bereikt en hogere intuïtieve kennis. Hierdoor moet je meer inzicht krijgen en deze nieuwe visie laat je anders naar de wereld kijken. Hierdoor ga je automatisch ook anders naar jezelf kijken, maar ook anders voelen, denken en reageren. De thema’s kunnen bijvoorbeeld afhankelijkheid zijn, een leegte die je voelt, vergeving of vergankelijkheid. Dit noemen ze de contemplatie-meditatie.

De visualisatie meditatie

Ook de visualisatie meditatie is een Tibetaanse traditie. Hierbij is het de bedoeling dat je versmelt met een bepaalde boeddha vorm met specifieke kwaliteiten. In het westen is er een vergelijkbare methode, namelijk de spirituele vorm van psychologie. Deze vorm heet psychosynthese. Ook hier wordt veel met visualisatie gedaan. Beelden uit je onderbewustzijn moeten hierbij omhoogkomen wat een beter inzicht kan geven maar ook een diep gevoel van verbondenheid. Bij coaching maakt men hier ook af en toe gebruik van. Als je goed kunt visualiseren lijkt het beeld echt voor de hersenen. Hierdoor zou je nieuwe gewoonten kunnen creëren.

De Dalai Lama

Als we het over Tibet hebben, kunnen we natuurlijk niet aan de geestelijke leider van het Tibetaanse volk voorbijgaan, namelijk de Dalai Lama. Hij verspreidt de wijsheden uit het boeddhisme, zijn naam betekent dan ook: ‘oceaan der wijsheid’. Als de Dalai Lama overlijdt, gaat alle Tibetanen op zoek naar zijn reïncarnatie.

‘An open heart is an open mind.’ En ‘Silence is sometimes the best answer.’

Tibetaanse tradities
Schuiven naar boven
zakra