Non-duaal

Bij deze vorm van mediteren worden er geen specifieke meditatieobjecten gebruikt. Je richt je meer op het doorbreken van concepten zoals ruimte en tijd, of het zijn en niet zijn. Geen enkel concept wordt aangehouden als waar. Bij non-duaal is er alleen maar een ‘nu’. Hierdoor kan er op een snelle manier contact gemaakt worden met de werkelijkheid zonder verlichting te willen bereiken in de toekomst, wat vaak een valkuil bij andere meditaties is.

Het bekende Zen

Er zijn verschillende soorten non-duale meditaties, een daarvan is de Zen meditatie. Maar er zijn ook moderne leraren die deze meditatie graag beoefenen, zoals Byron Katie en Eckhart Tolle. Bij de Zen meditatie, ook wel Dhyana genoemd ligt de nadruk toch ook sterk op de concentratie.

De rijkdom in jezelf verdiepen

Vaak is het doel om de rijkdom in jezelf te verdiepen door contact te maken met je wezenlijke ik. Hiervoor moet je voorbij de grenzen van de ego-aannames. Juist door die non-duale ervaringen van onbegrensdheid en eenheid van het bewustzijn ontstaat er een diepe rust waardoor je de liefde voor het leven kunt ervaren. Een positieve bijkomstigheid is dat door die liefde voor de waarheid en de verbinding de omgang met jezelf en met anderen milder wordt.

Non-duaal
Schuiven naar boven
zakra