Bewegingsmeditatie

Ook Tai Chi en Chi Kung kunnen gezien worden als meditatie, ze vallen onder de noemer ‘gestuurde bewegingsmeditatie’. Tai Chi is eigenlijk een Chinese vechtsport, maar het is veel meer dan dat. Natuurlijk leer je hoe je jezelf met Tai Chi kunt verdedigen of hoe je tegenstanders kunt uitschakelen maar Tai Chi heeft ook veel gezondheid bevorderende eigenschappen.

De bewegingskunst Tai Chi

Tai Chi wordt ook wel bewegingskunst genoemd, de nadruk ligt namelijk op de interne beleving en de ontwikkeling. Het is niet zoals bijvoorbeeld bij karate dat de externe manifestatie heel erg belangrijk is. Tai Chi bestaat in verschillende stijlen die allemaal Chinese familienamen hebben. Zo zijn er bijvoorbeeld de Yang-, de Wu-, de Chen- en de Sun-stijl. De Chen stijl kan nog wel eens explosief zijn, terwijl de anderen over het algemeen redelijk langzaam worden uitgevoerd. Juist die langzame bewegingen die vanuit de buik komen, worden zeer ontspannen uitgevoerd. Die ontspannen handelingen hebben ook invloed op het ontspannen van de geest. De bewegingen worden altijd in een vaste volgorde uitgevoerd, die soms drie maar ook wel twintig minuten kan duren. Het behouden van het evenwicht is belangrijk bij Tai Chi, hierbij zijn zachtheid, alertheid, ontspanning essentieel.

Chi Kung laat je energie stromen

Ook Chi Kung heeft verschillende stijlen, als het om de gezondheid gaat is de ‘zhan zhuang’ Chi Kung de beste keuze. Stille lichaamshoudingen en het bewust inzetten van de ademhaling zijn onderdelen van Chi Kung, net zoals de eenvoudige bewegingen en de oefening van de geest. Soms wordt het ook aangevuld met technieken uit andere stijlen wat ook Tai Chi kan zijn. Chi Kung is eigenlijk een verzamelnaam voor een groot aantal verschillende oefeningen om je energie beter te laten stromen op een natuurlijke manier. Kung staat voor ‘beoefenen of cultiveren’. Daarom wordt Chi Kung ook wel ‘werken met energie’ genoemd. Het is tevens een belangrijk onderdeel van de traditionele Chinese geneeswijze.

Gezond bezig zijn

Met Chi Kung kun je jouw lichaamsbewustzijn verhogen en er eerder achter komen als je spanning vasthoudt. Je kunt door Chi Kung ook dieper en regelmatiger ontspannen of de spanning oplossen. Energiebanen gaan beter stromen en je gezondheid verbetert. Doordat je meer energie hebt, kun je ook meer aan. Het is de moeite waard om het eens te proberen.

Bewegingsmeditatie
Schuiven naar boven
zakra