Mindful bakken

Er is een nieuwe trend gaande op het gebied van mindfulness, namelijk mindful bakken. Hoewel er allerlei andere activiteiten gedaan kunnen worden om helemaal zen te worden is bakken eigenlijk de enige manier om werkelijk alle zintuigen aan te spreken. Bovendien is bewezen dat bakken net zo effectief is als een lesje mindfulness… zoek maar vast een lekker recept uit.

[IMAGE=dXCb2XbWJ3sB.jpeg]

Me-time

[IMAGE=cxj8addKwjN1.jpeg]

Heb je weleens Heel Holland Bakt gezien? De bakkers moeten binnen een bepaalde tijd een ingewikkelde taart in elkaar zien te draaien en vaker wel dan niet zie je het zweet op hun voorhoofd staan. Hoe bakken dan nog leuk kan zijn was mij altijd een raadsel. De bedoeling van mindful bakken is juist het tegenovergestelde waarin je alle tijd voor het bakken neemt en alle sensaties bewust waarneemt. Voel hoe het deeg door je handen gaat, de geluiden die de mixer maakt en hoe de geur zich ontwikkelt naarmate je er meer ingrediënten aan toevoegt. Je zult merken dat geen enkel baksel hetzelfde is, de ene keer is je deeg een beetje korrelig, de andere keer misschien te waterig. Dat geeft niet. Oefening baart kunst en bij mindful bakken gaat het er niet om de perfecte creatie te creëren, het belangrijkste is dat je je aandacht volledig bij het bakken kunt houden en de buitenwereld even mag vergeten. Probeer daarom ook mindful te eten, proef de smaken en structuur en geniet simpelweg van wat jij hebt gemaakt.

Bakken als uitlaatklep

Voor mensen met een psychische ziekte als depressie of autisme is bakken een uitkomst. Bakken biedt veel afleiding van nare gedachten en het helpt je om je beter te voelen omdat je creatief bezig bent, zelfs al volg je een recept. De taart (of zelfs een brood!) decoreren is altijd artistieke vrijheid net als bijvoorbeeld met schilderen. Voor mensen met autisme is het heel handig dat er bijna geen communicatieve vaardigheden nodig zijn om contact te maken met mensen, iemand een stukje taart aanbieden of laten zien wat je gemaakt hebt zegt immers meer dan genoeg. Voor mensen met depressie biedt het troost omdat je afleiding van je sombere gevoelens hebt. Trotse gevoelens leiden ook tot een hoger zelfvertrouwen.

Bakken roept bij veel mensen een associatie aan de kindertijd op. Vooral tijdens de feestdagen is het immens populair, want wie wil er nu niet zelfgemaakte pepernoten of krokante kerstkoekjes? Niet alleen de lekkernij is een voordeel, ook de herinnering aan iets samen doen met je ouders of grootouders zal vooral later een dierbare herinnering zijn. Niet voor niets bestaan er veel kookboeken “volgens oma’s recept”. De warme herinneringen aan die tijd spelen ook een grote rol. Overtuigd om te gaan bakken? Op jeeigentaart.nl vind je een hoop inspiratie voor taarten en kun je ingrediënten bestellen zoals eetbare foto’s en fondant. Ideaal om ook samen met je eigen of andermans kinderen te doen. Het leuke is dat kinderen eigenlijk altijd in het hier en nu zijn, en hoewel het bakken waarschijnlijk iets langer zal duren is het ontzettend gezellig. Voor de lekkerste herfstrecepten kijk je op deze website. Bakkers klaar…? Bakken maar!

Mindful bakken
Schuiven naar boven
zakra