Mindfulness

Mindfulness, je hoort het steeds vaker. Maar wat is het eigenlijk? Mindfulness is eigenlijk een moderne, niet religieuze meditatie traditie die ervoor zorgt dat je minder piekert, minder stress hebt waardoor je effectiever werkt. Het zorgt gewoon dat je lekkerder in je vel zit. Deze stroming in de psychologie heeft momenteel het Westen veroverd. Mindfulness staat voor ‘leven met volle aandacht’ en niet alleen in je hoofd in je gedachten.

Wat ben je nu aan het doen?

Gedachten gaan meestal over de toekomst, zoals ‘Ik moet morgen even dit doen.’, ‘Volgende week ga ik bellen’ of ‘Straks kom ik even bij je langs.’ Met mindfulness moet je juist meer richten op het heden. De gedachten over wat je morgen of volgende week gaat doen laat je even voor wat ze zijn, het gaat erom: wat ben je nu aan het doen? En geniet je daar ook van?

Stel je zit in de auto op weg naar huis. De radio staat aan en het is druk op de weg. Wat doe je? Waarschijnlijk schiet er van alles door je hoofd wat je die avond allemaal nog moet doen of wilt doen. Dat programma opnemen, maar eerst boodschappen doen, eten koken, opruimen en nog even aan je fotoboek werken. Maar waarom vul je je hoofd met gedachten voor straks? Waarom geniet je niet van het heden? Van de heerlijke nummers die op de radio worden afgespeeld of van het uitzicht vanuit je auto? Of van de warmte van je autokachel. Dat is namelijk mindfulness. Met mindfulness ben je jezelf bewust van de belevingen in het ‘nu’ en dat zorgt voor betere prestaties en meer focus.

Geniet meer van het leven

Maar mindfulness heeft nog meer voordelen, het werkt namelijk ook tijdbesparend. Je wordt namelijk productiever en je hebt minder stress. Doordat je meer geniet van het leven voel je jezelf ook gelukkiger en dat werkt door op lichaam en geest. Met mindfulness leer je altijd het positieve in situaties te zien en hier niet aan voorbij te gaan. Met mindfulness kun je soms zelfs de kleinste dingen zien en hier ook nog van genieten.

Niet oordelen

Mindfulness houdt ook in dat je niet altijd moet oordelen en dat is misschien nog wel het lastigste onderdeel. Je moet echt voor mindfulness openstaan om het te kunnen aanleren. Je leert dus om de zaken wel waar te nemen, maar er geen oordeel over te vellen. Geloof ons dat vraagt om een enorme berg oefening. Toch kan iedereen mindfulness aanleren. Het is een hele toegankelijke vorm van meditatie en je kunt het jezelf aanleren of onder begeleiding.

De spreekwoordelijke knoop in je zakdoek

Soms willen mensen graag volgens de mindfulness techniek leven maar vergeten ze toch vaak om het in de praktijk toe te passen. Vaak kan een klein voorwerp in je zak of een sieraad je hierbij helpen. Iedere keer als je het voorwerp in jet zak voelt of het sieraad ziet, herinner je jezelf er eigenlijk aan om van het moment van ‘nu’ te genieten.

Mindfulness
Schuiven naar boven
zakra