Meditatie belangrijke sleutel in familietherapie

Wanneer een familie besluit om in therapie te gaan of de autoriteiten verlangt van een familie om in therapie te gaan, zijn de gemoederen al vaak hoog opgelopen. Dat verhoogt natuurlijk de kans dat men al een tijd op gespannen voet met elkaar leeft.

Niet iedereen gelooft in familietherapie. De meeste mensen krijgen bij familietherapie misschien het beeld van eindeloze gesprekken die eigenlijk op niets uitdraaien. Daarom is het noodzakelijk om progressief te blijven denken in het creëren van nieuwe therapievormen of het aanpassen van bestaande therapieën.

Het belang van kleding in het creëren van een ontspannen sfeer

Om te beginnen vangt het onderbewustzijn prikkels op van de omgeving. Vraag dus het gezin in kwestie zich te kleden in kledij waar ze zich ontspannen in voelen. Bij kleding kinderen is vooral comfort belangrijk. Dit is heel belangrijk, omdat kleding een positieve uitwerking heeft op hoe kinderen zich voelen, en omdat ze zo gemakkelijker zichzelf kunnen zijn.

Kijk maar op school bijvoorbeeld. Daar is kleding heel bepalend voor kinderen of ze geaccepteerd worden of niet. We kunnen dus zeggen dat kleding voor kinderen een belangrijke rol bij het creëren van een comfortabele omgeving. Naast kledij, is het ook belangrijk dat de volwassenen in het gezin zich comfortabel kleden.

Niet alleen het dragen van comfortabele kledij is van belang, maar ook het neerzetten van een ontspannen atmosfeer is essentieel voor een productieve situatie. Denk hierbij aan comfortabele zitplaatsen, zoals een zachte sofa met grote kussens en relaxdekentjes.

Meditatie als fundering voor familietherapie

Zodra er een ontspannen sfeer is gecreëerd, zijn de familieleden in kwestie over het algemeen ontvankelijker. Meditatie gaat hen hier nog meer bij helpen. Je kan bijvoorbeeld beginnen met een eenvoudige ademhalingsoefening, zodat het gezin zich nog meer ontspannen gaat voelen. Elke week kan je als start van de behandeling het aantal minuten gaan uitbouwen, alsook de diepgang in de meditatie. Hierbij ondervindt het gezin diverse voordelen zoals:

  • het ontspannen van het zenuwstelsel
  • een diepe buikademhaling in plaats van hoge en oppervlakkige ademhaling
  • meer contact met zichzelf in plaats van de beslommeringen van de dag
  • meer mindfulness en bewustzijn
  • emoties meer onder controle hebben
  • meer compassie naar zichzelf en anderen toe

Je zal merken dat door iedere behandeling te beginnen met een gezamenlijke meditatie, men beter naar elkaar gaat luisteren en men met méér compassie op elkaar gaat reageren. De gezinsleden zijn meer ontvankelijk voor elkaar, maar ook voor de inzichten input van de therapeut.

Meditatie als hulpmiddel voor een betere sfeer thuis in het gezin

Wanneer het gezin gewend is aan gezamenlijk mediteren, kan je dit ook als huiswerkopdracht meegeven. Of je kan aanraden om, wanneer de spanningen weer dreigen op te lopen in het gezin, een korte meditatie oefening te doen met elkaar om de rust terug te vinden.

Meditatie kan eenvoudig geïmplementeerd worden in de dagroutines van het gezin. Elke dag een kwartiertje na het avondeten bijvoorbeeld, kan al veel verschil maken en het gezin helpen om op een constructieve en positieve manier met elkaar te communiceren en om te gaan.

Meditatie belangrijke sleutel in familietherapie
Schuiven naar boven
zakra