Lichaamsbewustzijn bevordert het geestelijk welzijn

Ons lichaam en onze geest horen bij elkaar en vormen één geheel. Dat ons gevoel van welzijn wordt beïnvloed door een wisselwerking tussen lichaam en geest mag duidelijk zijn. Toch wordt de aandacht nog vaak gericht op de menselijke geest wanneer mensen psychische problemen hebben. Er zijn ondertussen wel een groot aantal therapieën en vormen van meditatie die op het lichaamsbewustzijn zijn gericht. Om het gevoel van eenheid met jezelf te kunnen vasthouden zou je dagelijks enkele praktische handelingen kunnen toepassen die je maar weinig moeite kosten.

Wanneer je stil staat, let dan minstens vijf minuten heel goed op hoe je staat. Voel of je rechtop staat en of je voeten stevig op de grond staan. Onderzoek welke houding je lichaam als vanzelf gaat aannemen als je moe wordt. Ook is het erg bevorderlijk voor je lichaamsbewustzijn om jezelf regelmatig in de spiegel te bekijken. En dan gaat het erom dat je echt naar jezelf kijkt en niet alleen naar hoe je kleding of je haar zit. Om ervoor te zorgen dat dit contact met jezelf via de spiegel een gewoonte wordt is het een goed idee om een grote spiegel op te hangen of neer te zetten op een plek waar je elke dag regelmatig komt. In een badkamerspiegel zie je doorgaans alleen je gezicht boven de wastafel. Daarom kun je beter een van de bijzonder leuke spiegels van BGA.nl aanschaffen. Een decoratieve spiegel is bovendien een aanwinst voor je woonkamer.

Wandel dagelijks ten minste 20 minuten in de buitenlucht. Het menselijk lichaam is gemaakt om te lopen, het tempo is hierbij niet van belang. Probeer tijdens het wandelen elke stap die je zet bewust te zetten. Voel hoe je voeten zichzelf afrollen en optillen voor elke volgende stap. Als de zon schijnt is het ook erg leuk om je schaduw te observeren: zo kun je kijken naar alle bewegingen die je met je lichaam maakt.

Op het moment dat je jezelf volledig concentreert op je lichaam ben je automatisch helemaal in het hier en nu. Hierdoor zul je ervaren dat je dichterbij jezelf komt en dat het op den duur gemakkelijker wordt om jezelf te bevrijden van je dagelijkse zorgen. Tevens zal je lichaam soepeler aanvoelen omdat je letterlijk spanning loslaat.

Lichaamsbewustzijn bevordert het geestelijk welzijn
Schuiven naar boven
zakra