Gezond gezinsleven

In onze hectische maatschappij is het niet vreemd dat veel gezinnen de weg tijdelijk kwijtraken. Dit ontaard meer dan eens in problemen onderling die hoog op kunnen lopen.Gelukkig zijn er in Nederland genoeg mogelijkheden om hier hulp bij te krijgen.

Een van de mogelijkheden is een familietherapeut inschakelen. Deze therapeut kijkt samen met het hele gezin wat er precies aan de hand is en op welke wijze hieraan gewerkt kan worden. Daarbij dient naar het totaalplaatje gekeken te worden. Vaak zijn er meerdere dingen aan de hand waardoor het thuis niet soepel loopt. De oorzaak van de onvrede kan ook buitenshuis liggen, op school of op het werk van één van de ouders. In dit geval zal ook hierin geadviseerd worden. Denk bijvoorbeeld aan huiswerkbegeleiding, een traject naar een andere baan of misschien een onderzoek naar bedrijfsleningen als het een eigen zaak met financiële problemen betreft. Wanneer er aandacht is besteed aan de randvoorwaarden kan er echt intensief aan communicatie binnen het gezin gewerkt worden.

Samen tijd doorbrengen

Als gezin samen plezier hebben, is hetgeen wat alle gezinsleden in de basis het liefst willen. Dit kan gewoon thuis door een eenvoudig gezelschapsspel of een potje kaarten.

Er zijn allerlei spellen op de markt die de onderlinge communicatie binnen het gezin bevorderen. Op deze manier leert men spelenderwijs opener over gevoelens en gedachten te praten. Als er sprake is van hele heftige problematiek, is het verstandig om dit onder begeleiding van een professionele hulpverlener te doen.

Maar ook als er geen noemenswaardige problemen zijn is het fijn om dit soort spellen met het hele gezin te doen om beter te weten wat er in de ander omgaat.

Om de band onderling goed te houden is het wenselijk om regelmatig samen met het hele gezin iets te ondernemen. Een dagje uit en samen plezier hebben is er erg goed voor de sfeer van saamhorigheid. Maar ook gewoon in rust en stilte samen kunnen zijn versterkt de relatie.

Lichaamscontact

Lichaamscontact is een menselijke behoefte die nogal eens vergeten wordt. Het is erg goed voor de geestelijke gezondheid om regelmatig te knuffelen. En zeker kinderen worden gestimuleerd door een aai over hun bol of een schouderklopje. Als ouder is het verstandig om hier bewust van te zijn en regelmatig gebruik van te maken om kinderen te belonen. Maar ook voor de volwassenen onderling is lichaamscontact een belangrijk ingrediënt om warme gevoelens te stimuleren.

Gezond gezinsleven
Schuiven naar boven
zakra